Yaşar Holding Nisan - Mayıs - Haziran, 2017

e-bülten

“OTİZMDE DİL VE KONUŞMA ÜZERİNE UYGULAMALAR” ADLI PANEL 07 NİSAN 2017 TARİHİNDE YAŞAR ÜNİVERSİTESİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’nın otizm konusunda farkındalık yaratmak amacıyla üç yıldır düzenlediği panel, katılımcılardan büyük ilgi görüyor. Her yıl farklı konular işlenilen panelde otizmlilerin gelişimine ve sosyal hayata katılımına yönelik bilgi ve deneyimler paylaşılıyor.

Bu yıl üçüncü kez düzenlenen “Otizm Paneli”nin konusu “Dil ve Konuşma Üzerine Uygulamalar” oldu. Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen panelin oturum başkanlığını Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar yaptı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Funda Acarlar, Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. İlknur Maviş, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Zihinsel Engelliler Eğitimi A.B.D. üyesi Yrd.Doç.Dr.Alev Girli, Uzman Dil ve Konuşma Terapisti İlim Aksu ve ODER Otizm Derneği Başkanı Ergin Güngör’ün konuşmacı olarak katıldığı panele, İzmir’de otizm üzerine eğitim veren okulların öğretmenleri, rehberlik araştırma merkezi çalışanları, liselerin ilgili bölümlerinde eğitim veren ve öğrenim gören öğretmen ve öğrenciler ile otizmli çocukları bulunan aileler katıldı.

500’den fazla katılımcının olduğu panelde oturum başkanı Selim Yaşar konuşmasında, “Otizmde iletişim kuramamak temel problemdir. Anlama ve iletişim kurma becerilerini geliştirmek çok önemlidir. Burada eğitimcilere ve tabii ailelere büyük görev düşüyor. Bunun bir standardı yok. Çocuğunuzu iyi tanımak, terzi örneğinde olduğu gibi,her çocuğu ayrı ayrı ele alıp kişiye özgü uygulamalarla desteklemek gerekir. Eğitimler de ara verilmeden devem ettirilmelidir.”dedi. Selim Yaşar, “Otizmli ailelerin en büyük sorunu, Türkiye’de eğitim terapistinin az olması. Üniversitelerde eğitim terapisti yetiştirmek üzere yeni bölümler açılmalı.”diye konuştu.