Yaşar Holding Ocak - Aralık, 2023

e-bülten

DESTEKLENEN ARKEOLOJİK KAZILAR

Tarihimizin korunmasına ve kültürel varlıklarımızın gün ışığına çıkarılmasına destek veren Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, 1998 yılından bu yana Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde bulunan Nysa Antik Kenti kazılarına, 2015 yılından bu yana İzmir - Bayraklı ilçesinde bulunan Bayraklı Höyüğü olarakta bilinen Eski Smyrna Kenti kazılarına, 2017 yılından bu yana İzmir ili, Konak ilçesinde bulunan Smyrna Antik Kenti ve 2019 yılından bu yana Konya’nın Çumra İlçesi’nde yer alan Çatalhöyük Kazılarına desteğini sürdürmektedir. Ülkemizin değerli geçmişinin bugünlere ve geleceğe taşınmasına olan katkımız güçlenerek devam etmektedir.

Nysa Antik Kenti Kazı Restorasyon ve Düzenleme Çalışmaları

Aydın ili, Sultanhisar ilçesi, Nysa antik kenti 2023 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi adına Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner’in başkanlığında devam edilmektedir. Nysa antik kentinde 2013 yılından bu yana sürdürülen Sütunlu Cadde / Cadde 1 ve Cadde 8B kazı çalışmalarına devam edilmiştir. Agora ile Meclis yapıları arasından geçerek kuzey-güney yönünde uzanan 6,30 m genişliğindeki Cadde 2-plateia ile sütunlu caddenin kesiştiği kavşak noktasında 2022 yılı kazılarında MS 2-3. yüzyıllara tarihlenen, 2 adet onurlandırma yazıtı açığa çıkarılmış ve Nysa Tiyatrosu sahne binası restorasyonu ile Sütunlu Cadde ve Çarşı Bazilikası’nda anastilosis esasına dayanan restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Nysa Antik Kenti / Nysa Tiyatrosu

Bayraklı Höyüğü (Eski Symrna Antik Kenti) Kazı Restorasyon ve Düzenleme Çalışmaları

İzmir ili, Bayraklı ilçesi, Eski Smyrna Antik Kenti 2023 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ege Üniversitesi Eski Çağlar Diller ve Kültürleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver’in başkanlığında devam edilmektedir. Eski Smyrna antik kenti, Bayraklı ilçesinde, bugün Tepekule olarak anılan (eskiden Hacı Muço Tepesi) 360x250 m ölçülerinde alçak kayalık bir tepe üzerine kuruludur. Yamanlar Dağı’nın (antik Sipylos) güney eteklerinde bulunan bu tepecikte yerleşimin MÖ 3. binyıla kadar uzandığı bilinmektedir. Eski Smyrna 2021 yılı kazı araştırmaları, MÖ 3. binyıla tarihlenen Tunç Çağı yerleşimi, Erken Demir Çağı (MÖ 1100-700) yerleşimi, kentin savunma yapıları ve MÖ 4. yüzyıl yerleşimi çalışmalarını kapsamaktadır.

Eski Smyrna Antik Kenti Kazı Alanı

Smyrna Antik Kenti Kazı Restorasyon ve Düzenleme Çalışmaları

İzmir ili, Konak ilçesi, Smyrna Antik Kenti 2023 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Ersoy’un başkanlığında devam edilmektedir. Smyrna Antik Kenti Kazı, Araştırma ve Restorasyon Çalışmaları Smyrna Tiyatrosu ve Smyrna Agorası merkezli olarak sürdürülmektedir.

Smyrna Tiyatrosu

Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Restorasyon ve Düzenleme Çalışmaları

Konya ili, Çumra ilçesinin 12 km. Güneydoğsunda yer alan Çatalhöyük Neolitik Kenti 2023 yılı kazı ve restorasyon çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi adına Doç. Dr. Ali Umut Türkcan’ın başkanlığında devam edilmektedir. Çatalhöyük yerleşmesi, radyokarbon tarihlendirmelerine bağlı MÖ. 7100-5950 yılları arasında 1100 seneyi aşan bir yaşam döngüsü ile döneminin en büyük yerleşmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Alanı