Yaşar Holding Ocak - Haziran, 2022

YAŞAR MÜZESİ

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, 1895 yılında un fabrikası olarak inşa edilmiş Konak Liman Arkası, Umurbey Mahallesi 1530 Sokak No: 3-7 adresinde bulunan ve tapuda 287 Pafta, 1391 Ada ve 2 Parselde kayıtlı bulunan Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescilli binanın 2014 yılında müzeye dönüştürülmesi kararı alınmış, inşaatına 2017 yılı Aralık ayında başlanmış ve Yaşar Müzesi olarak İzmir’e kazandırılması hedeflenmiştir. Yaklaşık 6000 m² kapalı alana sahip olan müze; 2600 m² geçici ve kalıcı sergi alanları, kütüphane, yönetim bölümü, idari ofisler, 350 kişilik konferans salonu, kafeterya, satış birimlerinden oluşacaktır. Projenin inşaat aşaması 2021 yılında tamamlanmıştır. 2022 yılının ilk yarısında Teşhir- tanzim çalışmaları devam etmekte olup yılın ikinci yarısında müzenin açılışının yapılması planlanmaktadır.

Yaşar Müzesi’nin; Zemin katında Türkiye ve Dünya çapında sanatçıların eserlerinden oluşan dönemsel sergiler, 1. katında Dyo Resim Ödülleri Koleksiyonu, 2. katında Arkeolojik Eser Koleksiyonu, 3. katında Halı-Kilim Koleksiyonu ve 4. katında da İdari ofislerin bulunması planlanmıştır. Binada 3. ve 4. katlarda bulunan iki adet odaya eserlerin türlerine göre korunması amacıyla depolama sistemleri kurulmuştur.

Müze koleksiyonunda; daimi serginin bir bölümünü oluşturacak DYO Resim Ödülleri koleksiyonuna ait 186 adet modern sanat eseri bulunmaktadır. Ödüllü eserlerden oluşan koleksiyon Türk resim Sanatı’nın yarım yüzyıllık panoramasını sunabilecek düzeye erişmiştir. Ayrıca Türkiye’nin ilk özel resim müzesi olan Selçuk Yaşar Müzesi 1985 yılında açılmış, müze bünyesindeki Selçuk Yaşar Sanat Galerisi, 1990 yılında hizmete girmiş olup açılan sergilerden ve Yaşar Ailesi’nin yıllar içinde koleksiyona kattığı eserlerden oluşan Vakıf Koleksiyonuna ait 320 eser de daimi serginin diğer kısmını oluşturacaktır. 320 eserden oluşan Vakıf Koleksiyonu ve 186 eserden oluşan Dyo Koleksiyonu ile toplamda 506 adet modern sanat eseri yer ve imkan dahilinde dönüşümlü olarak Yaşar Müzesi’nde sergilenecektir. Tüm bunların yanı sıra Yaşar Müzesi’nde Türkiye ve Dünya çapında sanatçılardan oluşan dönemsel sergilerin sanat severlerle buluşması planlanmaktadır.

Yaşar Müzesi envanterinde Prehistorik dönemden başlayıp Neolitik, Kalkolitik, Eski, Orta ve Geç Tunç Dönemlerinin yanı sıra Hitit, Frig ve Urartu uygarlıkları ile Hellenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemine uzanan 1185 adet arkeolojik eser koleksiyonu da bulunmaktadır. Arkeolojik eser koleksiyonunun yanısıra Yaşar Müzesi’nde sergilenecek diğer bir koleksiyon ise Yaşar Ailesi’ne ait 18-19 ve 20. yüzyıla tarihlenen Kömürcü “Kula” halılarının çoğunluğu oluşturduğu 17 adet halı ve çoğunluğu Aydın, Bergama, Malatya ve Sivas kilimlerinin oluşturduğu 34 adet kilimden oluşan halı-kilim koleksiyonudur.