Yaşar Holding Ocak - Haziran, 2022

e-bülten

39. DYO Resim Ödülleri

Türkiye’de özel sektörün sanata verdiği desteğin en önemli örneklerinden olan, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen “DYO Resim Ödülleri”nde başvurular 1 Ocak tarihinde başladı. Son başvuru tarihinin 10 Mayıs 2022 olarak belirlendiği yarışmada başvurular Vakfın internet sitesi üzerinden kabul edildi.

1967 yılında Türkiye’nin ilk yerli boya fabrikası DYO tarafından başlatılan, 1993 yılından bu yana Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen, Türkiye’nin özel sektör tarafından düzenlenen ilk resim yarışması olan DYO Resim Ödülleri’nin 39.sunda yarışmanın konusu “Doğa ve İnsan” olarak belirlendi. Başvuruları 10 Mayıs 2022 tarihine kadar Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı internet sitesi (www.yasarvakfi.org.tr) üzerinden kabul edilen yarışmanın seçici kurulunda Prof.Cebrail Ötgün, Doç.Dr.Devabil Kara, Prof.Dr.Ferhat Özgür, Habip Aydoğdu, Prof.Hayri Esmer, Prof.Mümtaz Sağlam ve İhsan Yılmaz bulunuyor.

39.DYO Resim Ödülleri’ne katılan eserin daha önce başka bir yarışmaya katılmamış, ödül almamış veya herhangi bir yerde sergilenmemiş/yayınlanmamış olması şartı aranıyor. Pentür dalında 4 esere eşit 35.000 TL, özgün baskı resim dalında 2 esere eşit 15.000 TL Başarı Ödülü ve plaketinin verileceği 39. DYO Resim Ödülleri’nde ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan eserler sırasıyla İstanbul, Eskişehir, Ankara, Mardin ve İzmir illerinde sergilenecek.

39.Dyo Resim Ödülleri’ne 704 sanatçı 1066 eser ile katıldı ve 12 mayıs 2022 tarihinde İstanbul’da yapılan online ön elemeden 144 eser seçildi. Yarışmaya bu yıl Türkiye’nin her yerinden ve ayrıca İran, Azerbaycan, Almanya, Şili, Bulgaristan uyruklu sanatçılar da başvuruda bulundu. Nihai seçim 11 Haziran 2022 tarihinde Çeşme Altınyunus Otel’de yapılmış olup Ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan eserlerin seçiminde, teknik yetkinlikler, dil ve anlatım, sanatsal yaklaşımlardaki estetik düzey ve özgünlük esasları belirleyici oldu. Değerlendirme sonucunda eserlerden 6’sı ödüle layık görülürken, 79 eser de sergilenmeye değer bulundu. Pentür dalında ödül alan eserler; Atila Ulusal’ın “Beni Buradan Almayın”, Furkan Armutçu’nun “Buğday Tarlası”, İrfan Dönmez’in “Ben’e Dair İmgeler”, Murat Özbakır’ın “Yeryüzü-Kent-Yapı” isimli eserleri; özgün baskı dalında ise Kübra Gürleşen’in “Tuz Gölü” ve Şerife Şen Akkaş’ın “Yok Oluş” adlı eserlerinden oluştu.

1967’den bu yana Dyo Resim Ödülleri...
İlk olarak İzmir’de başlayan ve sadece Ege Bölgesi sanatçılarına ulaşan DYO Resim Ödülleri, 1973’den bu yana Türkiye çapında düzenlenmeye başlandı ve 1999 yılına gelindiğinde uluslararası bir nitelik kazandı. 91 sanatçının 271 eserle katıldığı ilk yarışmanın ardından bu güne kadarki süreçte 16.080 sanatçı, 26.865 eserle yarışmaya katıldı. 214 eser ödül alırken 3006 eser sergilenmeye değer bulundu. Devlet sergilerinin yanı sıra, özellikle genç sanatçı kuşağının büyük oranda ilgi gösterdiği bugüne kadar resim sanatında iz bırakmış pek çok usta ressamın da katılım gösterdiği Dyo Resim Ödülleri, gerek katılımcıları gerekse başvuran eserlerin niteliğiyle ulusal ve uluslararası gelişmelerin, yeni eğilimlerin ve araştırmaların da değerlendirildiği değerli bir kaynak niteliği de taşıyor.