Yaşar Holding Nisan - Mayıs - Haziran, 2019

e-bülten

“ÇATALHÖYÜK” PANELİ

1974 yılında toplumun eğitim, kültür ve sanat alanlarında gelişimini desteklemek amacıyla kurulan ve 1998 yılından bu yana kültürel mirasımızın ortaya çıkarılması ve gelecek nesillere taşınmasına olan desteğini sürdüren Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, Mayıs ayı itibarıyla Konya’nın Çumra İlçesi’nde yer alan ve dünyanın en tanınmış arkeolojik alanlarından biri olan Çatalhöyük kazılarının da destekçisi oldu ve bu kapsamda Yaşar Üniversitesi’nde 14 Haziran 2019 Cuma günü “Çatalhöyük” konulu bir panel düzenledi.

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından, Yaşar Üniversitesi sponsorluğunda düzenlenen panele Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Rektörü Cemali Dinçer, Agora Smyrna, Bayraklı Höyüğü ve Teos Antik Kenti kazı başkanları, arkeologlar, rehberler, üniversitelerin arkeoloji bölümlerinde görevli öğretim üyeleri ve arkeolojiye ilgi duyan İzmirliler katılım gösterdi.

Panelin oturum başkanlığını Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu yaptı. Açılış konuşmasında Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’na Çatalhöyük kazılarına verdiği sponsorluk desteğinden dolayı teşekkür eden Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu, “Çatalhöyük UNESCO Dünya Mirası Listesi içinde bulunan sınırlı sayıdaki yerleşim yerlerinden biridir. Çatalhöyük’ü ortaya çıkaran ünlü arkeolog James Melaart’ın üstün çabası sonrasında 1 Temmuz 2012 tarihinde Rusya’nın St. Petersburg kentinde yapılan toplantıda Dünya Mirası Listesi’ne alınması kabul edilmiştir.“ dedi.

Panelde “Neolitik Devrim” konusunda konuşan Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiler Çilingiroğlu: “Günümüzden 12 bin yıl önce insanlık yerleşik yaşama geçti, köyler kuruldu ve devamında tarım ve hayvancılık dediğimiz yepyeni bir geçim ekonomisi ortaya çıktı. Arkeologlar bu süreci “Neolotik Devrim” olarak tanımlıyor. İnsanlık tarihinde sadece birkaç tane değişim ve dönüşüm noktası bulunmaktadır ve Çatalhöyük tam da bu tarihsel sürece denk gelir” diyerek Çatalhöyük’ün tarihteki önemini vurguladı.

Konuşmasında Neolitik kültürün yayılmasına dikkat çeken Ortadoğu Teknik Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Prof. Dr. Mehmet Somel “Çatalhöyük’ün ilk dönemlerinde Neolitik kültürün çekirdek bölgeden yayılmasıyla ilk olarak Ege’de, Balkanlar’da, Akdeniz boyunca ve Orta Ayrupa’da köylerin ortaya çıktığını görüyoruz. Böylelikle Anadolulu ve Egeli çiftçilerin tarım kültürünü Avrupa’ya kültürel etkileşim ve göçyoluyla taşımış olduğunu görmüş oluyoruz” dedi.

Panelde yaptığı konuşmada Batı Çatalhöyük ve Kalkolitik Dönem’e değinen Yaşar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Ünlüsoy, Çatalhöyük’e verdiği destek ve bu panel vesilesiyle çalışmaların sunuşuna olanak sağladığı için Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’na teşekkür ederken “Kalkos” Yunanca bakır, “Litik” taş veya alet anlamında kullanılır. Kalkolitik Dönem ismini buradan almıştır. Bu dönemde insanlar yoğun bakır kullanımına geçerken, evcilleştirilen hayvanların sütünden, yününden ve taşıma kapasitesinden faydalanılmaya başlanmıştır. Bu gelişmelerin kent devrimine giden süreçte insanlığa çok büyük katkısı olmuştur” diyerek Çatalhöyük dönemini anlattı. Panelin sonunda konuşmacılara Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkanı Feyhan Yaşar tarafından günün anısına teşekkür plaketi verildi.