Yaşar Holding Ocak - Şubat - Mart, 2019

e-bülten

‘Yarışmalarda Değer Bulan Sanatın Gelecekteki Yeri’

37. DYO Sanat Ödülleri İstanbul Sergisi kapsamında ‘Yarışmalarda Değer Bulan Sanatın Gelecekteki Yeri’ konulu panel, Prof. Dr. Devrim Erbil başkanlığında, İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Günay ve Altınbaş Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin’in katılımıyla Galata Rum Okulu’nda gerçekleşti.

Türkiye genelinde sağladığı burslar, yaptırdığı okullar ve kültür sanat aktiviteleriyle sanata ve topluma desteğini sürdüren Yaşar Eğitim Kültür Vakfı, 37’nci DYO Sanat Ödülleri Resim Sergisi’ni 10 Ocak 2019’da İstanbul Galata Rum Okulu’nda sanatseverlerle buluşturdu. Sergi açılışının ardından sanat üzerine paneller de gerçekleştiren Yaşar Eğitim Kültür Vakfı ilk paneli Oturum Başkanı Prof. Dr. Devrim Erbil, İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Günay ve Altınbaş Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin’in katılımıyla gerçekleştirdi.

“Yarışmalarda Değer Bulan Sanatın Gelecekteki Yeri” konulu panelde konuşan ressam Prof. Dr. Devrim Erbil şunları söyledi: “DYO, ticari bir kurum olarak uzun yıllar boyunca Türk sanatına ve Türk gencine verdiği destekle, günümüze kadar gelebilen her sanatçının hayatına mutlaka bir yerden dokunmuştur. Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı kurulmadan önce Dyo, sadece Ege Bölgesi’nde yaşayan sanatçıların katıldığı resim yarışmaları düzenliyordu. Cumhuriyet’in 50. kuruluş yıldönümünde bu yarışmayı Türkiye geneline taşıyarak 1973 yılına kadar devlet tarafından yapılan yarışmalar dışında ilk kez ticari bir kurum olarak büyük bir sorumluluk aldı. Eğer bugün ticari kurumlar sanatla ilgili çalışmalar yapıyorsa bunda Dyo Sanat Ödülleri’nin öncülüğü göz ardı edilemez.”

“Eserlerimi bağışlayacağım”
Dyo’nun sanata olan katkıları sadece yarışmalarla da sınırlı değil. Dyo Türkiye’de ressamlar için ilk kez yağlı boya üretimini gerçekleştirdi, sanatı ve sanatçıyı destekledi ve desteklemeye devam ediyor. Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’nın İzmir’de açacağı kent müzesinin de müjdesini aldık. Vakfın sanata olan desteği bu müze ile taçlanacak. Müzecilik maalesef Türkiye’de eksikliğini hissettiğimiz bir alan ve Vakfın bu çalışması kapsamında ben de eserlerimi bu müzeye bağışlayacağıma söz veriyorum. Diğer sanatçıların da eserleriyle destek vermesini bekliyorum.”

“Dyo, Türk resim sanatının 50 yılına imza attı”
Panelde söz alan İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Günay ise, dünyanın bütün ülkelerinde yarışmalı ve jürili sergi geleneğinin olduğunu, Türkiye’de ise bu geleneğin Dyo Sanat Ödülleri öncülüğünde gerçekleştiğini söyledi. Günay, “ Jürili yarışmalar genç sanatçılara moral verir, yol gösterici rol oynar. Yarışmalı büyük sergiler sanat piyasasının oluşmasını sağlar. Bir çok kurum yarışmalı jüri sergileri gerçekleştirdi ama bunu sürdürülebilir şekilde bir tek Dyo devam ettirdi. Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı ile Dyo, gençlerin yön bulması, çeşitlilik ve zenginliğin oluşması, farklı görüşlerin ortaya çıkması ve en önemlisi sanatın kamuoyuna açık bir hale gelmesinde büyük katkılar sundu. Bu yarışmalar sayesinde sanatçılar sanatlarını sürdürebilme imkânı buldu. Bu yüzden genç sanatçıların sanatlarını sürdürebilmesi için yarışmalı sergilerin gerek devlet gerek kurumlar tarafından desteklenmesi gerekiyor. Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı ile Dyo ise kesintisiniz verdiği bu destekle Türk sanatının son 50 yılına imza attı” dedi.

“Yarışmalarla genç sanatçılara destek verilmeli”
Altınbaş Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Bünyamin Özgültekin de sanatın ve sanatçının uluslararası alandaki yeri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özgültekin, sanatın ölümsüz olduğunu ve düzenlenen yarışmalarla özellikle genç sanatçılara destek verilmesinin önemini vurgularken sözlerine şu şekilde devam etti: “Devlet kurumlarının çalışmaları kadar ticari marka ve kurumların sanatsal faaliyetlere verdikleri destekler Türk sanatı için çok önemli. Burada önemli olan desteklerin uzun vadeli ve sürdürülebilir olmasını sağlamak. Türkiye’de yarışmalı jüri sergi geleneğini şu anda sürdüren nadir kurumlardan biri Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı .Bu destekleri için Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’na teşekkür ederken, sanatın gelecekteki yeri için yarışmalı jüri sergilerinin daha fazla desteklenmesini arzu ediyoruz.“